Smučarski klub "Niš"
O NAMA VESTI TAKMIČARI SKI ŠKOLA KONTAKT  
SK NIŠ 
VESTI ZA SMUČARE 
SPORTSKE VESTI
TAKMIČARI SK NIŠ
BOJANINE VODE
EVROBALKAN KUP


Home page SK NIŠ
30 godina šampiona iz Niša


 

Skijaški klub „Niš“ osnovan je 05. januara 1981. godine.

Klub je nastao iz masovnog smučarskog pokreta, u Srbiji karakterističnog samo za Niš, koji je počeo 1976. godine i traje pod nepromenjenim nazivom: Akcija „Svi na sneg“. Masovnost je od početka jedna od osnovnih odlika SK „Niš“.

Najviše zasluga za osnivanje Kluba i pokretanje Akcije „Svi na sneg“ ima prvi predsednik Kluba, profesor fizičkog vaspitanja Mihajlo Pantić (1930-1992), viši predavač na Ekonomskom fakultetu u Nišu. Mihajlo Pantić bio je dobitnik Ordena zasluga za narod sa srebrnom zvezdom, za doprinos u razvoju smučarskog pokreta.

LIČNA KARTA SK „NIŠ“

Naziv: Smučarski klub „Niš“.
Delatnost: Sportska organizacija.
Šifra: 92622
Matični broj: 07303238
PIB: 101534387
Tekući račun: 105-2280-76
Klub nije u sistemu PDV.
Tel/faks: +381(18)515-681;
Kontakt: Svetlana-Seša Miljković, tehnički sekretar, 063/10-24-303 

Svoje prve šampionske titule, članovi Kluba osvajali su u skijaškom trčanju. Ova skijaška disciplina ukinuta je u Klubu 1992. godine, kada je SK „Niš“, kao aktuelni šampion, ostao jedini klub u Srbiji koji je još gajio skijaško trčanje i biatlon. Prvu šampionsku titulu u alpskom skijanju osvojili su cicibani niškog kluba (uzrast do 10 godina), pobedivši na Prvenstvu Srbije 1987. godine na Divčibarama. Sledeće godine je i pionirska ekipa Kluba (uzrast do 14 godina) postala ekipni prvak Srbije, na takmičenju održanom na Kopaoniku. Tada je SK „Niš“ bio vicešampion Srbije u ekipnom plasmanu. Od tada je SK „Niš“ neprestano u vrhu alpskog skijanja u Srbiji. Godine 2009. SK „Niš“ je postao ekipni prvak Srbije. Godine 2010. SK „Niš“ je postao pobednik Alpskog kupa Srbije. Na Prvenstvu Srbije 2010. godine, SK „Niš“ je nastupio sa 30 takmičara i po tome je najmasovniji klub u Srbiji.

 
Tokom 30 godina postojanja Klub je bio glavni inicijator i, često, neposredni realizator velike akcije na stvaranju Turističko-rekreativnog kompleksa „Bojanine vode“ na Suvoj planini, 25 km. od centra Niša. Na ovom terenu napravljena je homologizovana takmičarska staza „Sokolov kamen“, duga oko 1.000 metara; uređene su još dve osvetljene dečje staze i staza za sankanje; sagrađena je Ski-kuća „Niš“ i podignuta „Orlova česma“, a obavljene su i pripreme za izgradnju terena za male sportove. SK „Niš“ je vlasnik infrastrukture na „Bojaninim vodama“ i organizator najveće dobrotvorne akcije u istoriji Niša, u kojoj je više od 220 donatora dalo svoje priloge za uređenje „Bojaninih voda“, bez klasičnih marketinških i političkih kampanja.

SK „Niš“ je osnivač Turističke agencije „Ski&sun“, koja posluje sa odgovarajućom licencom i  jedina u Nišu ima vlastite zimske aranžmane. SK „Niš“ je jedan od inicijatora osnivanja Alpskog kupa jugoistočne Srbije (1988) i Skijaškog saveza jugoistočne Srbije (2008), u koji su učlanjeni klubovi iz 14 gradova jugoistočne Srbje. SK „Niš“ je jedini klub u Srbiji koji neguje kontinuiranu balkansku saradnju u skijanju.

 
Sporazumom potpisanim u Nišu 2005. godine, osnovan je „Evrobalkan kup“ kao tradicionalno takmičenje mladih skijaša grupe klubova iz Srbije, Bugarske, Makedonije i Grčke. Na „Evrobalkan kupu“ su, kao gosti, učestvovali i mladi takmičari sa Kipra i iz Crne Gore, Slovenije i Bosne i Hercegovine. „Evrobalkan kup“ je jedino kontinuirano međunarodno skijaško takmičenje u Srbiji. U pojedinim fazama, SK „Niš“ je organizovao „Evrobalkan kup“ i kao zvanično seniorsko takmičenje iz kalendara Međunarodne skijaške federacije (FIS), na kojem su osvajani bodovi za svetsku rejting-listu. To je najviši nivo takmičenja koji može organizovati neki klub u bilo kojoj zemlji.


Statut SK Niš, usvojen 22.9.2010
Članstvo SK Niš
Organi SK Niš
Stručna tela SK Niš
Članovi SK Niš u drugim organizacijama
Sportske vesti
Mladen Pešić - prvi nišlija na Svetskom prvenstvu u skijanju
Sjajni rezultati niških skijaša u Hrvatskoj
Nišlije najbržžže i na Besnoj kobili
Nikolina donela zlato sa Mokre gore
Cicibani SK Niš, najbolji na prvom regionalnom takmičenju na Staroj Planini
Tea donela prve bodove za SK Niš sa Kopaonika
Tradicionalni Race kamp Ski kluba Niš u Banskom

OSTALE VESTI >>


© 2005 Smučarski klub „Niš“. Dom planinara, Tvrđava bb, 18000 Niš. +381(18)515-681. [email protected]