Smučarski klub "Niš"
O NAMA VESTI TAKMIČARI SKI ŠKOLA KONTAKT  
SK NIŠ 
VESTI ZA SMUČARE 
SPORTSKE VESTI
TAKMIČARI SK NIŠ
BOJANINE VODE
EVROBALKAN KUP


Home page VESTISportske vestiOdlična ocena za Evrobalkan Kup
Odlična ocena za Evrobalkan Kup
28.05.2012

 
Mladen Pešić

Međunarodno skijaško takmičenje 8. FIS Evrobalkan kup „Niš 2012.“, koje tradicionalno organizuje Skijaški klub „Niš“ i koje je održano 6. i 7. marta 2012. godine na Staroj planini, službeno je dobilo najvišu ocenu „odličan“ („excellent“) od delegata Međunarodne skijaške federacije (FIS), Ilijasa Mulelisa (Grčka).

Ocena se odnosi na ukupnu organizaciju takmičenja, koje je sproveo Skijaški klub „Niš“, što uključuje kvalitet i pripremljenost skijaških staza. To znači da je Stara planina položila prvi istinski ispit u svetskom skijaškom sportu.

Maksimalna ocena je utoliko značajnija jer je takmičenje održano u obe brzinske discipline, slalomu i veleslalomu. Pošto trke u veleslalomu zahtevaju složeniju pripremu, organizatori skijaških takmičenja ih često izbegavaju, pa je zvanična međunarodna veleslalomska trka na Staroj planini bila prva na našim prostorima posle više godina.

 
Milica Mitić

Osmi FIS Evrobalkan kup „Niš 2012.“ predstavlja prvo zvanično međunarodno takmičenje koje je održano na Staroj planini. Time je počelo ostvarenje stare ideje Skijaškog kluba „Niš“ da Evrobalkan kup postane sportski brend novog skijaškog centra, nastalog na planini po čijem drugom imenu (Balkan) nosi naziv veliko poluostrvo na jugoistoku Evrope.

Ovogodišnji Evrobalkan kup okupio je 21 takmičarku i 36 takmičara iz 13 država, koji su se borili za bodove na svetskoj rejting-listi. Najviše radosti timu Srbije donela je naša najbolja skijašica, Nevena Ignjatović, koja je pobedila u slalomu i bila druga u veleslalomu. Najveći tragičar bio je Andrija Vuković, četvrti u veleslalomu, koji je bio najbrži u prvoj trci slaloma ali nije završio drugu vožnju.


Nenad Marjanović 

Najuspešniji član Skijaškog kluba „Niš“ na 8. FIS Evrobalkan kupu „Niš 2012.“ bio je Mladen Pešić, koji je, zahvaljujući rezultatu na ovoj trci, završio sezonu sa 70 bodova u slalomu i 95 bodova u veleslalomu. Time je ostvario najpovoljniji bodovni saldo na međunarodnoj rejting-listi u istoriji niškog skijanja.

U okviru Osmog FIS Evrobalkan kupa „Niš 2012.“ održano je i državno prvenstvo Srbije za kadete, juniore i seniore u muškoj i ženskoj konkurenciji. Niška kadetkinja Milica Mitić postala je dvostruki državni prvak, u slalomu i veleslalomu. Junior Mladen Pešić osvojio je titulu prvaka države u slalomu i drugo mesto u veleslalomu, dok je junior Nenad Marjanović osvojio treće mesto u veleslalomu.

NEVENA IGNJATOVIĆ - NAJUSPEŠNIJA NA EVROBALKAN KUPU

Nevena Ignjatović, članica Skijaškog kluba Radnički-Elite iz Kragujevca, bila je najuspešnija takmičarka na međunarodnom skijaškom takmičenju 8. FIS Evrobalkan kup „Niš 2012.“, održanom 6. i 7. marta 2012. godine na Staroj planini, u organizaciji Skijaškog kluba „Niš“.

Pošto je osvojila prvo mesto u slalomu i drugo u veleslalomu, sa najboljim zbirnim vremenom, Nevena je proglašena za ukupnu pobednicu. Drugo mesto pripalo je Slovenki Nini-Katarini Mihovilović, a treće njenoj zemljakinji Katji Jazbec.

Ukupni pobednik u muškoj konkurenciji bio je Antonio Ristevski iz Makedonije (dva druga mesta), drugi je Slovenac Matiaž Lužar, a treći Bogdan Olaru iz Rumunije.

Osvajačima prva tri mesta u ukupnom plasmanu, u ženskoj i muškoj konkurenciji, pripale su i novčane nagrade.

Najbolje plasmane po disciplinama imali su:

ŽENE – VELESLALOM (06.03.2012) – Nina-Katarina Mihovilović (Slovenija) 1:50,34; Nevena Ignjatović (Srbija) 1:50,36; Katja Jazbec (Slovenija) 1:51,93.

MUŠKARCI – VELESLALOM (06.03.2012) – Dardan Dehari (Makedonija) 1:51,31; Antonio Ristevski (Makedonija) 1:51,86; Matiaž Lužar (Slovenija) 1:52,37.

ŽENE – SLALOM (07.03.2013) – Nevena Ignjatović (Srbija) 1:39,38; Nina-Katarina Mihovilović (Slovenija) 1:41,15; Katja Jazbec (Slovenija) 1:41,22.

MUŠKARCI – SLALOM (07.03.2012) – Matiaž Lužar (Slovenija) 1:38,45; Antonio Ristevski (Makedonija) 1:38,66; Bogdan Olaru (Rumunija) 1:40,65.

Nastupili su takmičarke i takmičari iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Grčke, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Velike Britanije, Izraela i Belgije.

Sportske vesti
Mladen Pešić - prvi nišlija na Svetskom prvenstvu u skijanju
Sjajni rezultati niških skijaša u Hrvatskoj
Nišlije najbržžže i na Besnoj kobili
Nikolina donela zlato sa Mokre gore
Cicibani SK Niš, najbolji na prvom regionalnom takmičenju na Staroj Planini
Tea donela prve bodove za SK Niš sa Kopaonika
Tradicionalni Race kamp Ski kluba Niš u Banskom

OSTALE VESTI >>


© 2005 Smučarski klub „Niš“. Dom planinara, Tvrđava bb, 18000 Niš. +381(18)515-681. [email protected]